JOAKIM TINDERHOLT - OSPEL - 07/05/16

Artiest info
website  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overal waar ze kwamen trokken ze volle zalen. Vanuit Noorwegen trokken ze de grens over naar Polen, Rusland en onlangs naar Nederland, waar het succes aanhield. Met hun meest recente album “You Gotta Do More” zijn ze tegenwoordig overal in Europa begeerde artiesten. De swingende blues en R&R die de mannen ten gehore brengen staat garant voor een performance van formaat. Joakim Tinderholt & Band is het levende bewijs dat oprechte blues geen nationaliteit kent. Amerikaans, Noors of gewoon tijdens Moulin Blues 2016 in Ospel, zolang de muziek maar goed is.

Joakim Tinderholt was dé sensationele Noorse blues artiest die dit jaar in Ospel 2016 op het podium stond. Met zijn authentieke vetkuif straalt hij precies uit wat zijn muziek doet vermoeden: pure R&B, verpakt in een flink knallende sound. Zijn aanwezigheid in Ospel was voor Rootstime een reden, om hem enkele vragen te stellen.

“Joakim Tinderholt & his Band” komen uit Noorwegen, waar de band in Oslo in januari 2005 opgericht werd, (buiten Joakim zelf) op basis van muzikanten van de house band van de Muddy Waters Blues Club. Na een aanloopperiode, touren in Polen en Rusland en enkele succesvolle optredens tijdens festivals, zoals het ‘Notodden Blues Festival’, ‘Dark Season Blues Festival’, ‘Colour Blues Festival’, lijkt de start goed genomen te zijn.

Ondanks zijn leeftijd, hij is een prille twintiger, is Joakim Tinderholt een sterke R&B, blues zanger, gitarist en entertainer. Tinderholt stond al op het podium samen met Rick Holmstrom, Mitch Kashmar, Kirk Fletcher, Kid Ramos & The Mannish Boys. In 2010 en 2012 won Tinderholt de Noorse Grammy Award in de categorie Blues. Bassist Bill Troiani en “trommer” (Noors voor “drummer”)  Robert Alexander Pettersen, vormen de ritme sectie; Häkon Høye is de tweede gitarist en Kjell Magne Lauritzen de pianist van de band.

Joakim Tinderholt & zijn band is niet de éérste Noorse verrassing. Neen, want we deden al eerder interessante recensies van / ontdekkingen met o.a. “Berdon Kirksæter & the Twang Bar Kings”, “JT Lauritsen & Friends”, “Katzenjammer” (volgend jaar live te zien in het Depot, Leuven!), Magnus Berg en “Spoonfull of Blues”…

Mr. Joakim Tinderholt, welkom in Nederland, welkom in Ospel op het Moulin Blues Festival. Wij zijn blij dat we voor de Belgische muziek site Rootstime dit gesprek met U mogen doen. Ons doel is roots muziek promoten door reviews van albums en concerten en door het doen van kleine interviews...

Je bent afkomstig uit Oslo, Noorwegen. Waarom wou je muzikant worden? Wat deed je het besluit nemen om muzikant te worden? Ben je opgegroeid in een muzikale omgeving. Hoe begon alles?

Het was, denk ik een combinatie van meerdere reden. Ik heb een oudere neef (lees: Kid Anderson, wat later in dit interview nog meer duidelijker wordt /nvdr), die ook muzikant is (een blues muzikant). Door ouder te worden inspireerde hij me om ook muzikant te worden en een band op te richten. Ik was twaalf, dertien jaar, toen ik voor het eerst in een bandje speelde. Toen ik achttien was ben ik, denk ik, er voor het éérst voor betaald en, vanaf toen ben ik in meerdere of mindere mate blijven spelen. 

Als ik de volgende namen noem: Berdon Kirksæter & the Twang Bar Kings, JT Lauritsen & Friends, Katzenjammer, Magnus Berg & Spoonfull of Blues... lijkt het er op dat Noorwegen een blues / roots land is?

Klopt, ik ben een Noor en ik denk dat er in Noorwegen een gedegen roots scene is. Ik denk dat Noren mensen zijn, die bewust zijn van hetgeen dat ze doen. Ze zijn niet zo maar “oppervlakkig” bezig. Ze willen investeren in dat wat ze doen, ze willen dieper gaan, ze willen weten wat er onder het oppervlak zit. Ik denk dat de reden is, waarom Noorwegen een roots en een blues land is.

Je neef is de “famous” Kid Andersen. Wat was zijn reactie / raad toen hij wist dat je muzikant wou worden? Kon je op zijn steun rekenen?

Klopt, mijn neef is Kid Anderson. Zoals ik al even aanhaalde, ik groeide op met hem en hij was een grote inspiratiebron. Trouwens, dat is hij nog steeds.
Je mentor?
Ja, je mag hem gerust mijn “mentor” noemen.
Hij wist en hij voelde het aankomen, dat ik ook een muzikant wou worden. Al vanaf mijn twaalf, dertiende... Hij was toen zestien, zeventien en speelde toen al in een band. Ik was toen al op zijn optredens aanwezig, ik kende zijn albums en ik wou doen, wat hij deed. Dat was “cool”... 

Hoe zou je jezelf introduceren? Wat moeten we weten over de artiest Joakim Tinderholt?

Ik ben een muzikant, die Amerikaanse roots muziek speel. Ik speel soul muziek, blues, R&B, een beetje R&R en zelfs een beetje rockabilly.
Je invloeden?
Laat me beginnen met te stellen, dat ik door alle “groten” beïnvloed ben. Noem ze de “kings”... Muddy Waters, Howlin’ Wolf... (and so on...) Als ik iemand speciaal moet noemen: T-Bone Walker en Ike Turner heeft een grote invloed op me... Ik ben ook beïnvloed door bands van nu. Zoals Niki Hill, JD McPherson, Vintage Trouble en de Rival Sons.            

We hebben op je debuut album “You Gotta Do More” moeten wachten tot in 2014. Waarom duurde het zo lang? Bijna tien jaren? Wat zit er achter de titel?

Klopt, het duurde lang om dat album te maken. Ik denk, omdat ik voor mezelf de grootste criticus ben. We zijn meerdere keren aan het album begonnen en we hebben ook meerdere keren het album af gemaakt, voor dat het uitgegeven werd...
Waarom die titel?
De titel is ontleed aan de titel track van het album. De boodschap is dat, en het maakt niet uit wat je doet, dat je altijd moet trachten het goed te doen en, dat je moet proberen het nog beter te doen. En, dit onafgezien van hoe hard je het ook probeert. 

Het is een album met meerdere stijlen: R&R, blues, R&B, Swing... Is dat zo?

Klopt! Ik probeerde een breed gamma van stijlen in de songs te vervatten. Het is géén specifiek blues album en het is geen specifiek R&R album. Dit laat ons toe op meerdere soorten festivals op te treden, op meerdere soorten podiums te staan. We kunnen dan meerdere soorten sets doen. We mixen dan stijlen en we kunnen dan, bv. ook enkele soul nummers voor de dames. doen 

Kan je me 3 reden geven waarom we het album moeten kopen (Dit is “free promotion time”!

Drie reden?
Op de éérste plaats, omdat het een 100% handgemaakt product is. We hebben er veel tijd en moeite in gestoken.
Ik denk dat veel mensen het een goed album zullen vinden, omdat er meerdere stijlen in de songs zitten.
En tenslotte, we hebben het geld nodig, om een nieuw album te kunnen maken. (Noors gelach)

Naast (vier) originele songs staan e rook enkele “carefully chosen”, “selected” covers?... Hoe persoonlijk / special zijn de songs?

Op dit album zijn ongeveer een derde originele nummers, de andere zijn “selected covers”. Ik noem ze “favorieten” die ik wil doen als we (live) optreden. Het zijn nummers die al sinds het begin van de band in 2005, al op de set list staan.
Persoonlijke nummers?
Ergens zijn alle nummers “persoonlijke” nummers, ook al ben ik niet altijd zelf de songwriter. Ik ben altijd heel voorzichtig als ik keuzes maak. Ik probeer altijd een band te hebben met de dingen waarover ik zing. Ik zal nooit zingen over “katoen plukken in Mississippi”, omdat ik dat nooit gedaan heb.

Is Bo Diddley (I verwijs hier naar “You Don’t Love Me (No, No, No)” een van je voorbeelden?

Klopt! Hij is één van mijn grote idolen. Ik hou van zijn gekheid, zijn enthousiasme en zijn energie. Ik hou heel veel van Bo Didley!

Waarom coverde je het nummer “I Got Loaded”, een B-kant van een nummer van “Little” Bob Camille? O.w.v. de inhoud (een man die hard werkt om zijn familie te helpen overleven)? (Bob was de frontman van de “Lollipops”)

De eerste keer dat ik het nummer hoorde, denk ik, was in de versie van Los Lobos. Einde jaren ’80, begin jaren ’90 hoorde je hen dat nummer regelmatig zingen. En, Sean Costello, ook één van mijn invloeden, hij is spijtig genoeg overleden (1979/2008 – nvdr), speelde ook een goede cover van het nummer. Ook inhoudelijk (over de hard werkende man) sprak het nummer me erg aan.

Ik hoop dat het nummer ”In The Mood For You” deze avond op je set list staat, want het is een van mijn favorieten... Wat is jou favoriete nummer?

Normaal spelen we alle tracks van het album. Dat nummer is meestal onze “grote finale”.

Ik denk dat je de film “The Bucket List” (met Jack Nicholson & Morgan Freeman). Heb je zelf ook zo’n “musical bucket list”, dingen dat je zou willen doen, optredens, personen met wie je op het podium zou willen staan?...

Voor een blues artiest ben ik nog tamelijk jong. Ik speel nu al tien jaar met de band. Ik ben ondertussen al wat meer “gerijpt”... (nog een Noors lachje)
Een wenslijst?
Niet echt. Ik ben meer iemand, die heel dankbaar is voor alle kansen die we al gekregen hebben. Voor alle plaatsen waar we al geweest zijn en hebben kunnen optreden. Wat we nog meer kunnen doen is als een grote “bonus”.
Kende je Ospel?
Neen, dit is de éérste keer dat ik Nederland optreed. 

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

In juni treden we op tijdens het ‘Screamin’ Festival (no. 18, 6-12/06/16 – nvdr) in Barcelona, Spanje. Dit jaar treden we ook op tijdens het ‘Rhythm Riot’ in Groot Britanie (Sussex, 10-14/11/16 – nvdr). Tussendoor proberen we zoveel mogelijk mee te pikken...  

Zijn er bands die je vanavond zelf wil zien? Die je mogen vragen om even op het podium te komen?

Ja, Jason Ricci zou ik zeker zelf willen zien. Warren Haynes en Nico Duportal, een van mijn vrienden... We traden enkele weken geleden samen nog op in Frankrijk.

De set list voor Moulin Blues: a list “as usual”?

Onze set list is geen vaste lijst. We passen ons aan het publiek en we sturen bij indien nodig.        

Mr. Joakim Tinderholt thanks again for your time and keep on playing your music!

Eric Schuurmans

meer foto's